niedziela, 6 maja 2012

Ciasteczka deserowe z cukrem

Składniki


1 kg maki
8 łyżek kwasnej śmietany
8 łyżek cukru
25 dag masła
25 dag margaryny
2 łyżki octu
6 dag drożdży
starta skórka z cytryny lub odrobina esensji waniliowej



Przygotowanie

Przesianą mąkę wysypać na stolnicę, dodać pokrojone dobrze schłodzone, pokrojone w mniejsze kawałki masło i margarynę i posiekać nożem. Następnie dodać pokruszone drożdże, posypać cukrem, dodać resztę składników, połączyć nożem i zlepić ciasto.

Ciasto włożyć do lodówki na ok. pół godziny do schłodzenia.
Następnie ucinać po kawałku, wałkować na grubość ok. pół cm.
Wykrawać foremką ciastka, maczać w rozbitym białku i grubym cukrze krysztale.

Można także posypać cukrem brązowym, większość ciasteczek na tym zdjęciu jest właśnie takim cukrem posypana.

Piec w temp. ok 200C ok.15 min.



Zachęcam do wypróbowania i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz