środa, 30 maja 2012

salatka ryzowa Anny

Składniki

Przepis na 2 osoby:



1,5 szklanki ryzu
2 male lub 1 duza marchew
zielony groszek swiezy lub mrozony
kukurydza z puszki ok. 3 lyzki
oliwki czarne bez pestek sztuk ok.15
1 jajko gotowane na twardo
capperi 1 lyzka (jesli dostepne)
ogorek kiszony
pol czerwonej papryki
puszka tunczyka ok. 160gr
lyzka majonezu
2 lyzki oliwy
sol, pieprz




Przygotowanie

Nagrzac piekarnik do 180 °C i wstawic do niego umyta cala papryke na ok. pol godz.
Sprawdzic czy jest miekka, ostudzic i obrac ze skorki.
Pokroic na male kwadraciki.

Ugotowac marchew i groszek na twardo (ja to robie w garnku na parze, nie traci smaku i jedrnosci)

Ugotowac ryz wrzucajac na wrzaca osolona wode (czas gotowania ryzu zalezy od typu ryzu) uwazac, zeby nie rozgotowac, musi on byc na sypko.
Po odcedzeniu ryzu polac od razu oliwa.

Marchewke, ogorki i jajko pokroic w mala kostke.

Capperi odcisnac z wody i pokroic na polowki.

Oliwki w calosci.

Wymieszac wszystkie skladniki, doprawic sola, pieprzem i majonezem (nie jest konieczne)

Schlodzic w lodowce, ale przed jedzeniem wyjac conajmniej pol godziny wczesniej, zeby salatka nie byla zbyt zimna.

Polecam szczegolnie na letnie upaly. Danie mozna przygotowac dzien wczesniej i zabrac ze soba np. na plaze :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz