niedziela, 27 maja 2012

Lody aksamitno- kremowe

Składniki

- 2 szklanki śmietany 36%- zimnej
- 3 jajka
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- 15 dag czekolady deserowej
- 2 łyżki brandy (niekoniecznie)



Przygotowanie

1. Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej.
2. Jajka ubić mikserem z cukrem waniliowym, solą, brandy i 2 łyżkami wody. Gdy masa będzie gęsta i puszysta powoli wlewać czekoladę, stale miksując.
3. Zimną kremówkę ubić na sztywno i dodać do masy czekoladowej. Dokładnie wymieszać.
4. Mrozić ok. 2 godzin (zależy od lodówki) aż lody będą lekko zamrożone. Wtedy wyjąć i zmiksować raz jeszcze. Znów zamrażać aż czekoladowy mus zamieni się w lody:))
5. Podawać z bitą śmietaną, ulubionym sosem (waniliowym, owocowym) lub polane alkoholem- np. ajerkoniakiem.

Lody oczywiście nie muszą być czekoladowe. Zamiast czekolady można użyć zmiksowanych owoców (truskawki, maliny, jagody), orzechy, namoczone w rumie rodzynki- trzeba wtedy dodać ok. 150 g cukru pudru. W zimę, z braku świeżych owoców, używam mrożonych albo dżemów (np. jagodowego). POLECAM!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz