poniedziałek, 14 maja 2012

Sałatka serowa z piklami

Składniki

 30 dag mieszanych marynowanych pikli (papryki, ogórków, marchewki, kalafiora, cebulek perłowych) 15 dag łagodnego sera żółtego (ementaler, gouda), 15 dag miękkiego sera pleśniowego (camembert, brie), lub15 dag  fety,
lub 15 dag  sera  owczego (oscypek, bryndza), 3 łyżki oleju słonecznikowego, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka musztardy miodowej, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, cukier.




Przygotowanie

    Pikle osączyć z zalewy. Większe kawałki warzyw pokroić w drobną kostkę lub w cienkie paski.
Połowę żółtego sera zetrzeć na tarce, a resztę pokroić w małą kostkę.
Miękki ser pleśniowy (lub inne) pokroić na niewielkie cząstki.
Olej ubić z sosem sojowym, musztardą miodową, oraz sokiem z cytryny. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Pikle oraz rozdrobnione sery polać sosem, delikatnie wymieszać.
Sałatkę ułożyć w szklanych salaterkach i posypać posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz