wtorek, 29 maja 2012

Mufinki morelowe

Składniki

- 6 moreli
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 125 g margaryny
- 1 jajko
- 150 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
- 80 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g białej czekolady
- prażone płatki migdałowe



Przygotowanie

1. Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C. Natłuścić 12 foremek do mufinek lub przygotować foremki papierowe.

2. Mikserem utrzeć margarynę na gładki krem. Dodać cukier i ucierać do momentu, aż powstanie puszysta masa. Dodać jajko, nie przerywając ucierania. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać mąkę do ciasta na przemian z mlekiem i serkiem homogenizowanym.

3. Do foremek wyłożyć połowę przygotowanego ciasta. Na nie rozsypać pokrojone w drobną kostkę morele. Uzypełnić pozostałą częścią ciasta.

4. Przygotowane mufinki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20-25 minut. Ciasto powinno się lekko zrumienić. Upieczone mufinki ostudzić.

5. Rozpuścić białą czekoladę (w kąpieli wodnej bądź w mikrofalówce). Czekoladą polać ostudzone mufinki. Posypać uprażonymi płatkami migdałowymi. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz