sobota, 19 maja 2012

Nadziewane pomidory

Składniki

Cztery duże pomidory
Pół kubka startego żółtego sera
Łyżkę serka homogenizowanego
Średnią cebulę
Dwie łyżki oleju
Sól
Pieprz
Masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego 



Przygotowanie

Obierz cebulę i drobno ją posiekaj. Umyj dokładnie pomidory bieżącą wodą i zetnij ich wierzchy tak aby powstały czapeczki. Następnie wydrąż warzywa za pomocą łyżeczki. Miąższ włóż do miseczki, będzie ci jeszcze potrzebny. Rozgrzej na patelni olej i wrzuć na nią cebulę. Podsmażaj ją na małym ogniu przez kilka minut. Uważaj, by się nie przypaliła. Kiedy będzie szklista, dodaj do niej pomidory miąższ i duś wszystko przez około 5-9 minut. Jeszcze ciepły farsz wymieszaj z serkiem homogenizowanym i startym żółtym serem. Przypraw go solą oraz pieprzem i nałóż do pomidorowych miseczek. Ułóż pomidory w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, przykrywając je wcześniej czapeczkami. Włóż naczynie do nagrzanego do 170-180°C piekarnika na 15 minut.  

Bardzo polecam i życzę smacznego! Przepis Darci :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz