środa, 9 maja 2012

Sałatka jajeczna z groszkiem, sałatą i żółtym serem

Składniki

8 jajek ugotowanych na twardo,
mała sałata (np. rzymska, ale może być każda inna),
pęczek szczypioru,
puszka groszku,
2 łyżki majonezu,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
20 dag sera żółtego,
posiekana natka pietruszki,
sól, pieprz,
opcjonalnie mały słoiczek selera z ananasem.




Przygotowanie

Sałatę umyć, dokładnie osuszyć, liście porwać dość drobno (nie kroić, sałata nie powinna mieć kontaktu z metalem), ułożyć na dość dużym płaskim talerzu, półmisku. Na sałacie ściśle poukładać ćwiartki jajek, posolić, popieprzyć, posypać szczypiorkiem, wsypać odcedzony groszek, na groszek wylać jogurt wymieszany z majonezem (lub sam majonez). Po wierzchu posypać sporą warstwą startego na grubych oczkach żółtego sera, a ten z kolei posypać pietruszką.

Sałata koniecznie musi być wysuszona po myciu, groszek dobrze odcedzony, ponieważ w tej sałatce nie powinno być ani kropli zbędnego płynu. Jeżeli będziecie planować, że np. sałatkę podacie następnego dnia, ser zetrzyjcie tuż przed podaniem, żeby nie wysechł. A niezjedzoną sałatkę przechowujcie w lodówce dobrze owiniętą folią. Nie polecam dłuższego przechowywania niż 36h - na zachętę powiem, że bardzo łatwo i szybko ją zrobić. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz