piątek, 11 maja 2012

Biszkopt

Składniki

6 jaj
1 szkl cukru (dla mnie w sam raz, kto lubi może dac więcej)
opakowanie cukru waniliowego 16 g
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szkl mąki
2-3 łyżki oleju



Przygotowanie

Jaja ubijamy z cukrami najlepiej mikserem na dużych obrotach na puszystą jasną masę z wyraźnymi pęcherzykami powietrza.
Dodajemy proszek od pieczenia i jeszcze chwilkę na małych obrotach mieszamy, teraz stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, na koniec dodajemy olej i lekko mieszamy.
Wykładamy do blaszki 25x40 lub tortownicy 28 cm.wyłożonej papierem bez smarowanych boków i pieczemy ok 30 min. w 180" .

Z tego przepisu robię też ciemny biszkopt,
nie dodaję wówczas cukru waniliowego, mąki daję 1i 3/4 szkl i 1/4 szkl kakao.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz