piątek, 11 maja 2012

Tagine z kurczaka z oliwkami-potrawa marokanska

Składniki

skladniki:
- 1 kurczak
- 3 cebule
- garsci oliwek zielonych bez pestek
- olej z oliwek
- zabek czosnku
- 1 lyzeczka kurkumy
- 1 lyzeczka imbiru
- 1 lyzeczka szafranu
- 1 lyzeczka soli
- 1 lyzeczka klarowanego masla
- 1/2 lyzeczki pieprzu pieprzu

- frytki i chleb jako dodatki



Przygotowanie

sposob przygotowania:
Kurczaka umyc osuszyc pokroic na kawalki.1 cebule pokroic w kostke pozostale dwie w pol plasterki.Do garnka z grubym dnem wlac olej z oliwek dodac kurczaka chwilke smazyc na srednim ogniu mieszajac,dodac mieso ,czosnek (roztarty) cebule pokrojana w kostke oraz przyprawy.Jesli dodajemy maslo uwazac ze sola nie wsypywac odrazu lepiej dosolic przy koncu gotowania.Wymieszac dusic piec minut dodac wode tyle aby przykrywalo mieso.jesli trzeba dolac wody w trakcie gotowania.Aby nie ugotowac zupy lepiej wybrac szeroki garnek i dolewac wody w miare potrzeby.dusic na malym ogniu az kurczak bedzie miekki doda reszte cebuli oraz oliwki doprawic dosmaku.
Mozna mieso wyjac z sosu upiec w piekarniku a potem podac polane sosem.


W Maroku podaje sie....
Z frytkami na wierzchu na duzym talerzu zjadane za pomoca chleba (urzywanego zamiast widelca)Chleb oczywiscie marokanski ...wysoki na maks. 4 centymetry "palcek"
.Nazwa potrawy pochodzi od nazyw naczynia(gliniane ze stozkowata pokrywka) w ktorym sie gotuje potrawy.Obecnie latwiej przygotowuje sie potrawe w szybkowarze,ale normalny garczek tez sie nada:)

nowoczesny "gliniak"-tagine

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz