piątek, 25 maja 2012

Fasolka Basi

Składniki



czas: 20 minut

koszt: tanio

kalorie: troszeczkę


Przepis nadesłany przez:

Anna Biegańska (ABi - ABiPi)



Przygotowanie


Fasolkę pokroić na 2cm kawałki i ugotować na prawie miękko w posolonej i lekko posłodzonej wodzie.
Na patelni zesmażyć kawałek boczku, kiełbaski czy szynki.
Odcedzić fasolkę, wymieszać z mięsem. Roztrzepać jajo, dwa lub trzy (w zależności od ilości pozostałych składników) z odrobiną mleka. Najlepiej trzepaczką lub mikserem.
Można też po prostu ubić pianę, a potem dodać żółtka.
Włożyć fasolkę z wędliną do garnuszka, zalać tymi jajkami i postawić na małym ogniu.
Gotować dopóki jajo nie urośnie i nie zetnie się. Można też wstawić do piecyka w naczyniu żaroodpornym. Powinno dać się pokroić.
Ale nie zawsze mi się ta sztuka udaje i robię śmietnik na talerzu. Oczywiście sól i pieprz do smaku.

Przepis nadesłany przez:
Anna Biegańska (ABi - ABiPi)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz