czwartek, 3 maja 2012

Smakowity keks

Składniki

30dag mąki17dag margaryny150dag cukru4 jaja50ml rumu2,5 łyżeczki proszku do pieczenia10dag rodzynek(najlepiej koryntek lub sułtanek)15-20dag mieszanki bakaliowej(orzechy włoskie łuskane,daktyle,śliwki kalifornijskie,morele suszone,migdały,skórka pomarańczowa i cytrynowa,suszona żórawina)szczypta soli



Przygotowanie

Pokrojone bakalie namoczyć w rumie przez parę godzin.Miekką margaryne utrzeć na puszystą masę z cukrem i szczyptą soli,nadal ucierając,połączyć z wbijanymi kolejno żółtkami.Mąkę przesiać i jednym ruchem wsypac do masy.Dokładnie ucierać(najlepiej mikserem),aż ciasto będzie puszyste i jednolite.Dodać bakalie opruszone mąką,rum,proszek do pieczenia.Dobrze wymieszać.Z białek ubić sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z ciastem.Do formy keksowej włożyć ciasto(powinno siegać do 3/4 wysokości).Piec 45-55min. w temp.180-200C

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz