czwartek, 31 maja 2012

Tortilla z kurczakiem

Składniki

-opakowanie tortilli pszennych
-1 podwójna pierś z kurczaka
-1 duża czerwona papryka
-1 duża zielona papryka
-2-3 pomidory
-ogórek
-sałata
-2 mniejsze bądź 1 duża czerwona cebula
-1 cebula
-ok. 30 dag żółtego sera kupionego w kawałku
-jakaś przyprawa do kurczaka, najlepiej pikantna
-zioła do drobiu
-sól, pieprz
-oliwa z oliwek i ocet balsamiczny





Przygotowanie

1. Farsz mięsny Pierś umyć i pokroić w kostkę. Następnie umieścić w naczyniu i zalać 2 łyżkami stołowymi oliwy. Obficie natrzeć przyprawą i ziołami, odstawić do lodówki, im dłużej mięso postoi, tym lepiej, ale pół godziny wystarczy. Kroimy cebulę w kostkę. Mięso smażymy ok. 5-7 min. na oliwie z oliwek, następnie dodajemy cebulę, później smażymy, aż mięso będzie kruche, a cebula się zeszkli. Pod koniec można przykryć na chwilę patelnię.
2. Sałatka warzywna Pokroić paprykę, pomidory, ogórka w kostkę, czerwoną cebulę lepiej jest pokroić w piórka, i przełożyć do dużej miski. Posypać solą i pieprzem, a także dodać ok. 3 łyżeczki octu balsamicznego, pomieszać.
Gdy wszystko jest gotowe, pozostaje nam jedynie odgrzać gotowe tortille wg. przepisu, utrzeć ser na grubych oczkach, i podrzeć dokładnie umytą sałatę, którą kładziemy i zawijamy razem z plackiem. Te tortille świetnie smakują także z sosem czosnkowym :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz