czwartek, 3 maja 2012

Nadziewane ziemniaki wg M&Ł

Składniki


5 średniej wielkości ziemniaków
30 dag mięsa mielonego
mała marchewka
mała pietruszka
seler
cebula
10 dag sera żółtego
kostka rosołowa
5 dag margaryny
przyprawy: pieprz, przyprawa gyros, papryka słodka i ostra, majeranek, lubczyk, czosnek granulowany

Sos czosnkowy:


4 łyżki śmietany
3 łyżki majonezu
3 ząbki czosnku
przyprawa tzatziki
koperek
pieprz




Przygotowanie

ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie w całości (można też ugotować w mundurkach, ale ja nie lubię takich ziemniaków, bo według mnie mają posmak goryczki) margarynę rozgrzewamy na patelni i wrzycamy mięso, dodajemy do mięsa rozkruszoną kostkę rosołową gdy mięso się podpiecze posypujemy przyprawami i podlewamy delikatnie wodą włoszczyznę obieramy i ścieramy na tarce, cebulę siekamy w kosteczkę. Warzywa dorzucamy do mięsa smażymy do momentu, aż warzywa zmiękną doprawiamy do smaku podanymi przyprawami ugotowane ziemniaki odcedzamy z wody i studzimy, następnie przekrajemy na pół i wydrążamy środek do wydrążonych połówek ziemniaków nakładamy mięsa z warzywami ser ścieramy na tarce lub kroimy w cienkie plasterki ser kładziemy na ziemniakach, które układamy na naczyniu żaroodpornym ziemniaki wkładamy do rozgrzanego (180oC) piekarnika i zapiekamy, aż ser się rozpuści sos czosnkowy: śmietane mieszamy z majonezem, dodajemy pokrojony czosnek, szczyptę pieprzu i szczyptę przyprawy tzatziki i wszystko miksujemy. Następnie dosypujemy posiekany koperek ziemniaczki polewamy sosem i podajemy z np. sałatką warzywną. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz