czwartek, 24 maja 2012

Rolada Śląska

Składniki

mięso wołowe
ogórek kiszony
musztarda
boczek
kiełbasa
cebula
zioła prowansalskie
pieprz
sól



Przygotowanie

Najlepiej kupić mięso wołowe pokrojone już w plastry ale można z całego kawałka też samemu pokroić. Następnie rozbić tłuczkiem (uważać żeby nie przedziurawić plastra mięsa). Potem solimy mięso, pieprzymy i smarujemy musztardą.
FARSZ DO ŚRODKA: kroimy bardzo cienko ogórek,cebule,boczek i kiełbase oraz dodajemy płaską łyżeczkę ziół prowansalskich - mieszamy całość.
Teraz pozostaje tylko nałożyć farszu do środka i zwinąć przy pomocy nici.
Na patelnie dajemy 3-4 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego oraz tłuszcz najlepiej margaryne. Wszystko pieczemy około 1,5 do 2 godzin. Przepyszne !!!
Podajemy z kluskami śląskimi lub ziemniakami oraz czerwoną kapustą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz