niedziela, 15 stycznia 2012

Wołowina po burgundzku

Składniki

Czas przygotowania: 2 i 1/2 godziny,
1 porcja 600 kcal,
Składniki na 4 porcje:



pęczek włoszczyzny,
4 cebule,
1 kg miękkiego wołowego mięsa,
3 listki laurowe,
goździk,
łyżeczka musztardy
łyżeczka ziarenek pieprzu,
3/8 l czerwonego wina,
50 ml porwajnu,
3 dag planty,
40 dag marchewki,
25 dag selera,
25 dag pora,
2 dag masła,
3 łyżki zasmażki błyskawicznej




Przygotowanie

Pokroić włoszczyznę i 1 cebulę.
Mięso, warzywa, laur, goździk, musztardę i ziarenka pieprzu włożyć do torebki foliowej i umieścić w misce.
Do torebki dolać wino i 3/8 l wody.
Związać torebkę.
Pozostawić na 2 dni.
Następnie osączyć mięso.
Obsmażyć na plancie.
Wyjąć.
W tym samym tłuszczu obsmażyć włoszczyznę.
Podlać 1/2 l marynaty.
Dodać mięso.
Dusić 2 godz.
Pokroić marchewkę, pory i seler.
Gotować 10 min.
Na maśle przysmażyć resztę cebuli, dodać ugotowane jarzyny.
Przyprawić.
Mięso wyjąć, wywar przecedzić.
Zagęścić zasmażką, przyprawić.
Mięso podawać z sosem i jarzynami.

Pieczeń duszona będzie delikatniejsza, jeżeli do brytfanki dołożysz 3-4 plastry świeżego ananasa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz