środa, 11 stycznia 2012

Ryba z sosem żurawinowym

Składniki

- 1/2 kg ryby (mogą to być drobne ryby słodkowodne w całości, jak np. karasie, czy okonie lub filety ryb słodkowodnych, np. sandacz),
- masło lub olej do smażenia,
- sól. Sos: - 20 dkg żurawin,
- 2 łyżki miodu,1 - 2 goździki,
- kawałek cynamonu,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- sól.



Przygotowanie

1) Umyte i osuszone filety solimy i zostawiamy w chłodzie na 30 min. Po tym czasie lekko oprószamy mąką. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. Najlepiej na maśle w połączeniu z dobrym olejem. Sos: 1) Żurawiny starannie płuczemy. Zalewamy wrzącą wodą (pół szklanki) i doprowadzamy do wrzenia pod przykryciem. Wyrzucamy na drobne sito i przecieramy dokładnie. 2) Wkładamy do garnka przetarte owoce. Pozostałości na sicie przepłukujemy kilkoma łyżkami wody. Do gotujących się na ogniu żurawin dodajemy dużą łyżkę miodu i przyprawy. Gotujemy kilka minut i odstawiamy z ognia. Jeśli sos jest ciągle za kwaśny - dokładamy jeszcze nieco miodu. 3) Jeśli podajemy sos na gorąco - podgrzewamy go bezpośrednio przed podaniem. Jak podawać? W sosjerce. Zimny, lub gorący. Sos ten można podać do ryby w galarecie zamiast najczęściej stosowanego chrzanu i majonezu. Przepis pochodzi z portalu kulinarnego Czarna Oliwka ( kuchnia.o2.pl).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz