niedziela, 1 stycznia 2012

Tort wypasiony - na wyjątkowe okazje

Składniki

Biszkopt (x3):
4 jajka
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki
1 łyżka ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Spód migdałowy:
5 białek
5 łyżek cukru
20 dag posiekanych migdałów
2 łyżki mąki ziemniaczanej


Masa:
0,5 kg masła
3 jajka
3 kopiate łyżki kakao
8 łyżek cukru
1/2 szklanki mleka
2 kopiate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
duży kieliszek spirytusu
olejek migdałowy


Dodatkowo:
paczka małych okrągłych biszkoptów
wisienki z kompotu
galaretka wiśniowa
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady





Przygotowanie

Upiec trzy jednakowe biszkopty czekoladowe. Ostudzić. Można napączować według uznania (ja użyłam wody z olejkiem migdałowym i alkoholem).

Spód migdałowy: Białka utrzeć z cukrem na sztywno. Dodać migdały i przesianą mąkę. Wymieszać drewnianą łyżką. Masa ma być gęsta i "twarda". Upiec (około 0,5h).

Masa: Kakao z trzema łyżkami cukru i mlekiem gotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Ostudzić. Kawę rozpuścić w odrobinie ciepłej wody. Ostudzić. Jajka ubić na parze z pozostałym cukrem. Ostudzić. Masło utrzeć do białości. Dodawać masę jajeczną, krem kakaowy, kawę, spirytus oraz 5-6 kropli olejku migdałowego.

Dodatkowo: Galaretkę rozpuścić w mniejszej niż podano na opakowaniu ilości wody. Dodać odsączone wisienki. Ostudzić i zostawić do stężenia mieszając od czasu do czasu. Galaretka ma nie stężeć do końca.

Przełożenie:
Biszkopt - 1/3 masy - 1/2 wisienek (nakładać miejscowo łyżką) - spód migdałowy - 1/3 masy - biszkopty (powciskać w masę spodem do góry) - biszkopt - 1/3 masy - posiekana grubo czekolada - pozostałe wisienki - biszkopt - dowolna dekoracja (u mnie dekoracja ze Sztucznego Marcepanu II
http://www.wielkiezarcie.com/recipe32898.html )

Smacznego!!!

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz