środa, 4 stycznia 2012

omlet puchaty jaki moja mama robiła

Składniki

2 jajka
2 łyżki mąki luksusowej
szczypta soli
2 łyżki oleju



Przygotowanie

oddzielić żółtka od białka , zmiksować bialka na sztywną pianę ( bardzo sztywną) w trakcie miksowania dolać żółtka i szczypte soli , dalej miksować gdy żółtka ładnie połączą się   z białkami i solą dosypać 2 łyżki mąki i jeszcze przez chwilę miksować.
Całość wylać na rozgrzaną patelnię i przykryć pokrywką ( max 2 min) zdjąć pokrywkę delikatnie podnieść brzeg i zobaczyć czy już jest "złoty"   przekręcić omlet na drugą stronę i też go "zezłocić".
Gorący omlet wyjąć na talerz i podać z czym się chce...

ja podaję z:
1. dżem truskawkowy :):):)
2.dżem wiśniowy:):)
3.powidła śliwkowe:):):)
4. z sosami ( rożne)
5. z żółtym serem
6. posypany tylko solą itd... itd..

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz