niedziela, 29 stycznia 2012

Boczek rolowany

Składniki

* 1 kg surowego jak najchudszego boczku (bez żeber i skóry)
* 1/3 łyżeczki pieprzu
* 3-4 ząbki czosnku
* 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
* 1 łyżeczka suszonego cząbru
* 1 i 1/2 łyżeczki soli
* smalec lub olej do obsmażenia




Przygotowanie

Czosnek przecisnąć przez praskę, utrzeć z solą i wymieszać z ziołami.
Boczek umyć, osuszyć, natrzeć mieszanką ziół, soli i czosnku, zrolować.
Następnie mocno obwiązać sznurkiem, owinąć folią spożywczą i zostawić na noc w chłodnym miejscu (może być lodówka).


Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć boczek ze wszystkich stron.
Następnie przełożyć do szerokiego garnka, wlać szklankę wrzącej wody i dusić na delikatnym ogniu z lekko uchyloną pokrywką ok. 90 min. 
Mniej więcej w połowie duszenia boczek odwrócić na drugą stronę.
Po tym czasie wyjąć boczek z garnka i odstawić do wystudzenia, z zimnego zdjąć sznurek.
Podawać na zimno jako wędlinkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz