środa, 18 stycznia 2012

Kukurydziane kotlety drobiowe słodko ostre z pieczarkami kasiuli

Składniki

1 podwójna pierś z kurczaka


Marynata:
3 łyżki keczupu pikantnego
1 łyżka miodu
1 1/2 łyżeczki vegety
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano


Dodatkowo:
1 duża cebula
4 duże pieczarki


ok 5 łyżek mąki
lekko pokruszone płatki kukurydziane
olej do smażenia








Przygotowanie

Piersi pokroić na 4 płaty, zalać marynatą*. Odstawić do lodówki na noc (min 1 h).
Marynata: Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.
Dodatkowo: Na oleju podsmażyć drobno posiekana cebulę, po ok 2 min dodać drobno posiekane pieczarki. Smażyć kolejne 3 - 4 min. Przestudzić.
Do marynowanego mięsa dodać pieczarki i cebulę. Każdy płat mięsa obtoczyć w mące (tak by na mięsie były pieczarki i cebula - obtaczając mocno dociskać), ponownie zamoczyć w marynacie i obtoczyć w płatkach kukurydzianych - mocno docisnąć. Smażyć na rumiano.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz