czwartek, 19 stycznia 2012

Masa do piernikow i murzynkow

Składniki

Masa budyniowa:
 
500ml mleka
1p.     budyniu smietankowego (na 1/2 l.) + 1 lyzka
75g    cukru (moze byc mniej, amareto jest b. slodkie)
250g  dobrego masla

albo gotujemy swoja wyprobowana mase budyniowa

dodatek do masy:

100g suszonych moreli
        likier amareto

1 lyzka spirytusu (dla konserwacji jak ciasto ma dluzej postac)
  dzem morelowy


na zdjeciu piernik nutelli http://www.wielkiezarcie.com/recipe3290.html
piernik nasaczylam dzemem morelowym rozcienczony amaretto, pycha!!!




 



Przygotowanie

Najpierw 2 dni wczesniej przygotowac morele:
pokroic w drobna kostke i z minimalmym dodatkiem wody ( zeby   sie nie przypalily) smazyc/dusic az beda miekkie.
Ostudzone zalac likierem amareto,pomieszac i odstawic do lodowki na 2 dni ( moga dluzej stac). Od czasu do czasu mieszamy i wedlug potrzeby ile "pija" dolewamy amareto.

Masa budyniowa:
wyjac wczesniej maslo i morele z lodowki, zeby mialy pokojowa temp.

100ml mleka + cukier+ budyn dobrze rozmieszac
400ml mleka zagotowac
do gotujacego sie mleka wlac rozczyn i na malym ogniu ,caly czas mieszajac chwile pogotowac az budyn bedzie gesty.
Budyn calkowicie wychlodzic!

Maslo zmiksowac na puch i dodawac po lyzce  budyniu. (wazne zeby mialy te sama temp!.)
Miksowac az do uzyskania jednolitej masy.
Dodac nasaczone morele + spirytus i wymieszac.
Piernik/murzynek smarujemy goracym dzemem morelowym i przekladamy masa. Odstawic w chlodne miejsce na jeden dzien.


Uwaga: jak ciasto jedza tez dzieci, mozna najpierw morele zalac likierem a potem gotowac, wtedy alkohol wyparuje a smak zostanie.

Przepis dostalam od kolezanki, a ona tez od kolezanki....
Jest to moj pierwszy przepis na WZ, jak juz jest taki to prosze o info, wtedy go usune ( ja podobnego tu nie znalazlam).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz