wtorek, 24 stycznia 2012

Filet ryby pod pierzynką migdałowo-czosnkową

Składniki

-filet ryby (łosoś, dorsz)
-olej, vegeta

na ciasto:
-2 jaja
-1 szkl. mąki
-1/3 szkl. mleka
-1 szkl. wody
-sól, olej

na sos:
-1 bagietka
-ok. 1 szkl. mleka
-1/2 soku z cytryny
-4 ząbki czosnku
-1 paczka migdałów płatków lub białych (blanszowanych)
-olej, sól, cukier



Przygotowanie

1.Kawałki ryby opruszyc vegetą, namoczyc w cieście naleśnikowym i smażyc, ostudzic.
2.Wybrac miąższ z bagietki, zamoczyc go w mleku, pozostawic na noc w lodówce. Na drugi dzień bułkę odcisnąc i zmiksowac, dodac 2 łyżki oleju, sok z cytryny, 4 ząbki czosnku (wycisnąc przez praskę).
3.Migdały płatki dodac do uprzednio połączonych składników (jeśli masz migdały całe blanszowane to pokroic w drobną kostkę).

Konsystencja ma byc średnia "papkowata".

4.Polac po usmażonej i ostudzonej rybie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz