czwartek, 12 stycznia 2012

rolada czekoladowo-truskawkowa

Składniki

Składniki na biszkopt kakaowy:
-4 jajka
-3/4 szkl.cukru
-3/4 szkl.mąki
-3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 czybate łyżeczki kakao

masa smietankowa :
-budyń śmietankowy winiary
-400 ml.mleka
-300gram masełka
-50 gram rozpuszczonej białej czekolady

dodatkowo:
do masy ciemnej:
-50 gram czekolady mlecznej z chrupkami
-80 gram truskawek(pokrojonych w drobna kostkę

do masy białej:
150 gram truskawek pokrojonych w drobną kostkę

do masy na rozetki:
-3 truskawki zmiksowane

polewa biała:
-50 gram białej czekolady
-czubata łyżka masła
-2.5 łyżki kwasnej śmietany(czubate)

50 gram czekolady mlecznej do ozdobienia boków rolady(startej )






Przygotowanie

Z podanych składników upiec 2 cieniutkie biszkopty w foremce 20/30cm .Bądz jak ktos woli jeden i póżniej przekroić go na połowę.
masa śmietankowa:z mleka i proszku budyniowego przygotowac budyń a nasttępnie wynieśc go w chłodne miejsce aby ostygł.Miekkie masełko ubić nastepnie dodawać stopniowo ugotowany i wystudzony budyń a na końcu rozpuszczona schłodzoną biała czekolade.Masę podzielić na kilka części około 5 łyżek na rozetki a resztę podzielić na dwie części. Do jednej z części dodać rozpuszczoną mleczną czekolade z ryżem a do drugiej drobno pokrojone truskawki(150 gram).
Jednym upieczonym spodem kakaowym wyłożyć foremkę prostokątną podłużną o wymiarach 30/10/6cm (wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia by póżniej łatwo można było wyjąć roladę ,wyłożyć tak by wystawała poza foremkę).

Następnie spód i boki wysmarowac połową ciemnej masy
 
na stępnie wyłożyć mase jasną z truskawkami

.Z drugiego blaciku kakaowego wyciąc pasek tak aby ułożyć go na masie z truskawkami

następnie wysmarowac pasek drugą zcęścią masy ciemnej do której dodajemy 80 gram pokrojonych drobno truskawek.

Na końcu wyciąć jeszcze jeden pasek i przykryć nim roladkę

Foremkę z rolada wynieśc w chłodne miejsce i po około godzinie wyjąc z foremki.

polewa :czekolade i masełko rozpuścić a nastepnie dodac kwaśną smietanę .Polewą wysmarować boki i wierzch roladki.Boki obsypac mleczna czekolada starta na tarce na grubych oczkach.
Wierzch roladki pokryć rozetkami z białego kremu  połączonego z 3  zmiksowanymi truskawkami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz