środa, 18 stycznia 2012

Ryba po grecku

Składniki

- Kilka filetów ryby mrożonej (ja używam mintaja lub pangę)


- 4 średnie marchewki


- 2 pietruszki


- 1 mały seler


- 4 cebule


- słoik koncentratu pomidorowego


- parę liści laurowych


- parę ziaren ziela angielskiego


- sól , pieprz


- olej do smażenia


- 1/2 szklanki wody


- cukier





Przygotowanie

Warzywa obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Cebulę kroimy w półtalarki. Rzogrzewamy 3 łyżki oleju i podsmażamy starte warzywa (bez cebuli, ona będzie pózniej). Delikatnie solimy i po kilku minutach przykrywamy patelnię pokrywką.

Rozgrzewamy olej do smażenia ryb. Ryby smażymy podzielone na mniejsze kawałki i obtoczone w mące (delikatnie solimy można doprawic przyprawą do ryb i pieprzem). Usmażone kawałeczki odkładamy na talerz. Warzywa podlewamy 1/4 szklanki wody i dalej dusimy pod przykryciem. Cebulkę rumienimy na lekko złocisty kolor. Przekładamy cebulę do garnka/ patelni z warzywami. Dodajemy liscie laurowe i ziele angielskie, podlewamy pozostałą wodą dodajemy koncentrat i odrobinę cukru. Dusimy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą. Gdy warzywa będą miękkie układamy w półmisku lub misce na zmianę : warzywa, ryba, warzywa, ryba...

Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz