niedziela, 22 stycznia 2012

Kapusta kiszona smażona z boczkiem

Składniki


0,6 kg kapusty kiszonej;
0,3 kg boczku (parzony, podwędzany, jak kto woli);
sól, pieprz, kminek;




Przygotowanie

Kapustą taką został poczęstowany mój dziadek dawno, dawno temu przez jakąś Ukrainkę, jako zakąską do wódeczki :)

U mnie w domu przygotowuje się ją bez tego typu okazji :) Najczęściej na kolację, szczególnie w zimne dni.

Boczek kroimy bez skóry, wzdłuż krótszego końca (plasterki ok. 5 x 5 cm). Podsmażamy na patelni, gdy będzie już rumiany, dodajemy wcześniej odciśnięta z soku kapustę kiszoną. Solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy sporą ilość kminku i całość smażymy na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając,  aż kapusta sie podsmaży i  lekko zmięknie.
Podawać na ciepło, chociaż ja lubię też zjadać resztki z patelni na zimno :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz