poniedziałek, 30 stycznia 2012

Wieeelkie calzone

Składniki

szklanka mleka6 dkg drożdżyjajkook. 50 dkg mąkisólłyżka oliwy60 dkg mięsa mielonego20 dkg pieczarekpuszka kukurydzypapryka czerwonacebulakoncentrat pomidorowy (bądź pomidory w puszce)20 dkg żółtego serasól, pieprz, zioła prowansalskie, ostra paprykażółtko do posmarowania calzone



Przygotowanie

W letnim mleku rozporwadzić drożdże, dodać jajko, sól i łyżkę oliwy, wymieszać. Do rozczynu dospypać mąkę i wyrobić ciasto, powinno odchodzić od ręki i być miękkie. Ciasto przełożyć do wysypanej mąką miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinkę.

Posiekaną cebulkę zeszklić na oliwie, dodać mięso, przyprawić, dusić ok. 20 minut. Pieczarki pokroić w plasterki, paprykę w kostkę, dołożyć do mięsa wraz z koncentratem (pomidorami) i dusić kolejne 20 minut (po 10 min. dodać osączoną kukurydzę). Farsz przestudzić.

Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na spore koło (ok.25cm średnicy). Nakładać farsz na jedną połowę placka, posypać startym serem i składać tak, by powstał półokrąg. Brzegi ciasta zlepić (ja robię to za pomocą widelca).
Calzone układać na natłuszczonej blasze, posmarować żółtkiem i do pieca (200C) na 25 minut.

Pyszności!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz