wtorek, 31 stycznia 2012

Potrawka pikantna z wieprzowiny na udane przyjęcie

Składniki

- 2 cebule pokrojone w kosteczkę,
- 1 duża papryka czerwona pokrojona w kosteczkę,
- 1 wyciśnięty ząbek czosnku,
- ok. 75 dag. mielonej wieprzowiny,
- 1 puszka fasoli czerwonej,
- 3,5 szkl. pokrojonych pomidorów z puszki,
- 1/3 szkl. przecieru pomidorowego,
- 1/3 szkl. ketchupu,
- ćwierć łyżeczki holenderskiego kakao,
- ok. ½ szkl. ciepłej wody,

Przyprawy:

- ½ łyżeczki ostrej papryki,

- 1 łyżeczka mielonej kolendry,
- 1 łyżeczka kminku



Przygotowanie

Przyprawy wsypać do dużej miski. Dodać do nich wieprzowinę i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki.
Pokrojone cebule, paprykę i czosnek zeszklić na oleju. Dodać do tego mięso, chwilę podsmażyć, a następnie dołożyć: fasolkę czerwoną, posiekane pomidory z puszki, przecier pomidorowy, ketchup, kakao, ciepłą wodę i całość dokładnie wymieszać. Zagotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Jak zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i dusić ok. 1.30 min.
Pod koniec gotowania posolić i popieprzyć do smaku.

Podawać z chrupiącym pieczywem lub ziemniaczkami   :)

Jest to zmodyfikowany przepis z programu Nigelli.


SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz