wtorek, 24 stycznia 2012

Pieczeń saksońska

Składniki

Po 200 g mielonej wieprzowiny,
wołowiny i cielęciny,
50 g tartej bułki,
2 jaja,
1 cebula,
1 łyżeczka kaparów,
2 filety ze śledzia,
2 czubate łyżki musztardy,
sól,
pieprz,
0.5 łyżeczki startej skórki cytrynowej,
40 g słoniny w plasterkach lub tłustego boczku,
40 g smalcu,
80 g kwaśnej śmietany,
20 g mąki ziemniaczanej.



Przygotowanie

Mięso mielone wymieszać z tartą bułką i jajami. Obrać cebulę, posiekać, wraz z kaparami dodać do mięsa. Filety ze śledzia umyć w bieżącej, zimnej wodzie i drobno posiekać, wsypać do masy mięsnej, wymieszać. Dodać musztardę, sól, pieprz i skórkę cytryny. Następnie na stolnicy zwilżonej zimną wodą uformować z mięsa pieczeń. W brytfannie rozgrzać tłuszcz, przysmażyć na nim pieczeń z każdej strony, obłożyć plasterkami słoniny. Zalać małą ilością wody i piec ok. 60 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni, od czasu do czasu polewać kwaśną śmietaną. Sos pozostały ze smażenia zagęścić mąką ziemniaczaną rozmieszaną z wodą.
Jako dodatki makaron - wstążki lub gotowane ziemniaki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz