wtorek, 17 stycznia 2012

Szarlotka z bezą i kruszonką

Składniki

4 szklanki mąki,
szklanka cukru pudru,
1,5 kostki masła,
6 żółtek,
2 łyżki kwaśnej śmietany,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
kilogram jabłek,
3 białka,
½ szklanki cukru,
budyń waniliowy




Przygotowanie

Przesiej mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodaj schłodzone masło, żółtka i śmietanę. Zagnieć ciasto, zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. 2/3 porcji ciasta wylep dużą okrągłą natłuszczoną blachę, zapiecz na złoto, 1/3 zagnieć ponownie z kawą, zawiń w folię spożywczą i włóż na 15 minut do zamrażarki. Jabłka obierz, usuń pestki, pokrój w kostkę. Wyłóż na ciasto. Białka ubij z cukrem, delikatnie wymieszaj z proszkiem budyniowym, rozprowadź po jabłkach. Na wierzch zetrzyj odłożone ciasto. Piecz 45 minut w temp. 170°C.




Przepis z Naj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz