Składniki
Ciasto:
2 jajka1 cukier waniliowy5 dkg cukruszczypta soli5 łyzek maki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej1 płaska łyzeczka proszku do pieczenia8 dkg mielonych orzechów laskowychMasa:
4 jajka1 cukier waniliowy10 dkg cukru5-6 łyżeczek żelatyny250 ml ajerkoniaku250 ml śmiatany kremówkiPonadto:
200 ml śmietany kremówki2 łyżki ajerkoniaku10 dkg ciastek herbatników "Florentynek" lub po prostu delicjiok.10 orzechów laskowychwiórki czekoladowe
Przygotowanie
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywno,podczas ubijania dosypując cukier waniliowy,sól i cukier.Następnie dodać żóltka i delikatnie wymieszać ,dodać obie mąki ,proszek do pieczenia oraz mielone orzechy.Spód tortownicy (26 cm) wysmarować margaryną i wysypać mąką lub tartą bułką i wyłozyć ciasto.Piec 25 minut 1 temperaturze 175 o C.Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika "oswobodzić" z obręczy i odstawić do wystudzenia.
Zelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody i odstawić do napęcznienia.Jajka z cukrem ubić na kremową masę i mieszając stopniowo dolewać ajerkoniak .Zelatynę rozpuścić ,a następnie lekko ostudzić i dodać do masy ajerkoniakowej i masę odstawić.Smietanę ubić z cukrem waniliowym a następnie połaczyć z masą ajerkoniakową i wyłozyć na spód tortowy (na który, uprzednio załozyliśmy znów obręcz).
Gdy masa już zastygła -zdjąć ponownie obręcz .Smietankę ubić,posmarować nią czekoladowe spody ciastel i przylepić je do brzegu tortu.Pozostałą śmietaną udekorować wierzch tortu.Na kniec ciastio polać ajerkoniakiem i posypać wiórkami czekoladowymi i przybrać orzechami.
Jest rewelacyjny i baardzo apetyczny.
Dostałam ten przepis od koleżanki która , częstowała nim na wieczorze panieńskim.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz