sobota, 3 marca 2012

quiche lorraine

Składniki

KRUCHE CIASTO:

- 1,5 szkl. mąki pszennej;

- 10 dag masła (o temperaturze pokojowej);

- szczypta proszku do pieczenia;

- szczypta soli;

- 2-3 łyżki bardzo zimnej wody.


FARSZ:

- 25 dag surowego wędzonego boczku;

- 25 dag żółtego sera;

- 3 jajka;

- mały pojemniczek gęstej śmietany;

- sól;

- pieprz czarny.




Przygotowanie

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli. Masło posiekać z mąką, dodać zimną wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę.
Boczek pokroić w cieniutkie plastry, podsmażyć z dodatkiem pieprzu na złoty kolor. Wystudzić.
Ser cienko pokroić lub zetrzeć na tarce.
Jajka ubić w miseczce ze śmietaną na pulchną masę. Doprawić szczyptą soli i pieprzem.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Wyłożyć formę do tarty, formując brzeg na wysokość ok. 2 cm.
Na ciasto wyłożyć plastry boczku, nastepnie ser. Zalać masą jajeczno-śmietanową.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez ok. 40 minut (do zezłocenia wierzchu).

Podawać po lekkim przestudzeniu, w naczyniu, w którym się piekło, z dodatkiem sałaty z vinegretem i lampki wina. Doskonałe również na zimno (ja nawet wolę).
Uwaga: bardzo sycące!

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz