środa, 14 marca 2012

śledź pod pierzynką

Składniki

1 kg buraków
1 kg śledzi matjasów
2 duże cebule
2 duże jabłka
duży słoik majonezu
sól
cukier
sok cytrynowy
ewentualnie jako na twardo




Przygotowanie

Namoczyc śledzie w zimnej wodzie na noc.
Odsączyc, pokroic w centymetrowe paseczki.
Ugotowac buraki w dużej ilości wody lub w parowarze.
Ostudzic, obrac, zetrzec na tarce o duzych oczkach,doprawic sokiem z cytryny, solą i cukrem.
Umyc jabłka i pokroic je w kosteczkę, cebule drobno posiekac.
Układac w przezroczystym naczyniu warstwami: buraki,majonez, sledzie, cebulę, jadłka, buraki itd., az do wyczerpania produktów.

WAŻNE
NA opakowaniach śledzi typu ala matjas często jest napisane, że nie wymagają one moczenia.
A jednak my zawsze moczymy sledzie przez całą noc przed przyrządzaniem.
Nadaje im to delikatny, subtelny smak ryby i wyciaga nadmierną słonośc.
Sledzie już przetworzone np. w oleju czy w zalewie, nie nadają się do tego dania.

RADA
Śledź musi się przegyźc, dletego po zrobieniu włóż go na całą noc do lodówki i podaj dopiero następnego dnia.
Jesli chcesz dodatkowo przozdobic potrawę, możesz wierzchnią warstwę majonezu posypac jajkiem na twardo, startym przedtem na tarce o dużych otworkach.

JAK PODAWAC
Ze względu na malowniczośc kolorowych warstw nalezy przyrządzic śledzia pod pierzynką w przezroczystym naczyniu.
Podawac z ciemnym pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz