niedziela, 25 marca 2012

rybka pieczona pychota

Składniki

500 gram ryby (ja użyłam miruny, ale moze być tez inna)


0,5 kg pieczarek


2 duże cebule


200 gram żółtego sera (ja użyłam goudy)


600 ml śmietany do zup i sosów Piątnica 18%


przyprawa do mies i innych potraw kamis, sól, pieprz, chili, papryka słodka, pół łyżeczki sosu sojowego,


 olej do smazenia


cytryna





Przygotowanie

Rybę doprawić, spryskać sokiem z cytryny. Pieczarki i cebule obrać, podsmazyć na oleju na patelni, doprawić, dodać sosu sojowego. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy pieczarki, na to około 300 ml śmietany, kolejno rybę, na nia reszte śmietany, następnie starty żółty ser. Danie zapiekamy 10 minut pod przykryciem w zamknietym naczyniu żaroodpornym, potem je odkrywamy i pieczemy, aż do uzyskania zarumienienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz