środa, 28 marca 2012

Sernik z brzoskwiniami -naj-

Składniki


CIASTO


3 szklanki mąki
3 łyżki cukru
5 żółtek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny

MASA

1 kg sera twarogowego
2 jajka
2 budynie waniliowe
1 szklanka cukru pudru
1 kostka margaryny


1 puszka brzoskwiń
1 szklanka cukru



Przygotowanie


CIASTO

Margarynę ugniatamy z cukrem, żółtkami, mąką i proszkiem do pieczenia.

Przepis na ciasto wykorzystuję też do szarlotki. Polecam!

MASA

Do miski przekładamy ser i miksujemy go z margaryną i jajkami. Wsypujemy budynie i cukier puder.

*3/4 ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do formy
*wykładamy masę serową
*kładziemy pokrojone w kostkę brzoskwinie
*wykładamy pianę z pięciu białek i szklanki cukru (jeśli nie uda się ubić-bez obaw- można wyłożć w stanie płynnym)
*1/4 ciasta trzemy na tarce (przed starciem można włożyć do lodówki lub dodać mąki}

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 45-50 minut

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz