poniedziałek, 26 marca 2012

Niby sernik -czyli deser serowy na zimno

Składniki

750 g serka homogenizowanego,
 250 g masła roślinnego,
6 szt  zółtek  jaja,
300 g  cukru pudru,
15 g żelatyny do ciast i deserów,
2 opak  galaretki owocowej ,
375 ml  słodkiego mleka,
150 g  herbatników
lub 150 g biszkoptów,
ew.  ciasto  kruche,
2 łyżeczki  do kawy olejku waniliowego 






Przygotowanie

Galaretki - ja dałam  1 galaretkę  agrestową,a drugą cytrynową rozpuszczamy w gorącej wodzie i mieszamy je do całkowitego rozpuszczenia.
Odstawiamy ją do ostudzenia, ale uważamy by się  nie  skrzepła.
  W gorącym mleku rozpuszczamy żelatynę.
 Masło  ucieramy z cukrem pudrem.
 Podczas ucierania masła dodajemy po jednym żółtku.
Kiedy już masa będzie  puszysta dodajemy olejek waniliowy i serki homogenizowane. Dodajemy  do masy serowej  chłodną żelatynę i całość dokładnie mieszamy.
Dno tortownicy wykładamy herbatnikami lub biszkoptami, zalewamy je masą serową. Wstawiamy  do lodówki by masa stężała.
 Na zimną masę serową ( możemy ułożyć miękkie owoce,lub bez owoców) wylewamy lekko krzepnącą galaretkę i odstawiamy  na około 2, 5 - 3 godziny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz