piątek, 30 marca 2012

Paszteciki z ciasta siekanego -prawie francuskiego

Składniki



250g mąki
170g masła
1/8 litra gęstej kwaśnej śmietany (125ml)
szczypta soli

Czysta ściereczka

Mięso z rosołu z jarzynami... lub resztki pieczeni
ok 500g
Cebula i tłuszcz do jej usmażenia
Można dodać 100g serka Ricotta

powoduje on, ze farsz staje się bardzo pulchny.
Sól i pieprz do smaku.

Rozbełtane jajko do posmarowania pasztecikow przed
pieczeniem.

Przepis na ciasto pochodzi ze zbiorów mojej Babci :)
Ciasto, do złudzenia przypomina ciasto francuskie.




Przygotowanie


Mąkę przesiać na stolnicę.

Zimne masło pokroić na mniejsze kostki i wraz z solą
dać na mąkę i wszystko posiekać dużym nożem na piasek.
Następnie dodać śmietanę.
Siekać tak długo aż się uformuje ciasto.
Nie dotykać rękami.
Czystą ścierkę zamoczyć w zimnej wodzie i owinać w nią
ciasto, włożyć do lodówki na 1/2 godziny, aby stężało.

Podzielic na dwie części.

Mięso z rosolu, lub resztki pieczeni.... można tez zamrażac
takie mięso i jak mamy go już odpowiednio dużo zrobić
paszteciki.

Mięso zmielić dodając przyrumienioną cebulkę.
Przyprawić do smaku, może się śmiało wydawać trochę za bardzo przyprawione.

Każdą część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt ok 15 x 40cm
Nakładamy farsz, dzieląc jego ilość na połowę aby było równo.

Farsz rozkładamy na środkowa 1/3 cześć ciasta.

Jeden z brzegów ciasta smarujemy jajkiem.
Zawijamny brzeg bez jajka na farsz a drugi brzeg, ten posmarowany tak aby skleiły się obie części.
Cały długi rulon układamy teraz na połączonej części ciasta.

Dużym nożem, jego tępą strona robimy kratkę na górze pasztecików.

Następnie kroimy je w poprzek w romby, układamy na papierze do pieczenia rozłożonym na blaszcze.

Smarujemy jajkiem.
Wstawiamy do gorącego piekranika (200°C) na ok 25 minut.

Podajemy do czystego barszczu lub bulionu.

Leniwsi moga przyrządzić takie paszteciki z kupnego ciasta
francuskiego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz