poniedziałek, 19 marca 2012

Barszcz czerwony pyszny i pożywny

Składniki

Składniki na duży, 5- litrowy garnek :) : 


- 1 kg buraków


- 2 marchewki


- 2 cebule


- 1 średni seler


- 1 por


- śmietana do zupy 18% (pół kubka)


- 2 jajka (surowe)


- 2,3 łyżki mąki


- sól do smaku 


- 5 l wody


- 5 kostek rosołowych


- 1 szklanka ogórczanki lub odrobina kwasku cytrynowego









Przygotowanie


Buraki ugotować w mundurkach (ok.1h), następnie zalać je zimną wodą i odstawić na godzinkę (ładnie zmiękną). Po tym czasie obrać buraki i zetrzeć je na grubym tarku.

Marchewkę i seler także zetrzeć na grubym tarku, a cebule i por pokroić w kostkę. 

Zagotować wodę z rosołkami i dodać do wywaru starte i pokrojone warzywa (oprócz buraków). Kiedy zmiękną (po ok. 15 min.), dodać starte buraki.

W miseczce lub kubeczku rozrobić i wymieszać dokładnie (żeby nie było grudek) śmietanę z jajkami, mąką i szczyptą soli. Następnie, do gotującego się wywaru z warzywami wlewamy powoli i stopniowo, cały czas mieszając, rozrobioną śmietanę (uważając, by się nie zwarzyła). 

Na końcu zakwaszamy nasz barszcz, dodając ogórczankę (najsmaczniej) lub odrobinę kwasku cytrynowego, ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. 

Podałam z jajkiem na twardo i koperkiem :) 

Barszcz smakowity i winny - pierwszy raz przygotowałam z ugotowanych wcześniej buraków. Efekt - pierwsza klasa ;) 

Bon Appetite! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz