piątek, 16 marca 2012

Kaczka z winogronami (sałatka)

Składniki

75 dag. ziemniaków
pierś kaczki
25 dag. winogron
sałata (pekińska lub lodowa)
4 łodygi selera naciowego
pieprz
sól


SKŁADNIKI SOSU


żółtko
2 łyżki musztardy
2 łyżeczki octu
szczypta cukru
4 łyżki bulionu
8 łyżek oleju







Przygotowanie

Ziemniaki umyć i gotować 30 min. w osolonej wodzie. Obrać i pokroić w plastry. Kaczkę posypać solą, pieprzem i piec w brytfance, w temp. 170st. Po 30 min. obrócić i piec 15 min. Mięso pokroić w plastry. Liście sałaty umyć i rozdrobnić. Winogrona przekroić na pół. wyjąć pestki. Seler pokroić w plasterki. Składniki sosu zmiksować. W salaterce ułożyć ziemniaki, sałatę, winogrona, seler i mięso. Sałatke polać sosem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz