wtorek, 12 czerwca 2012

Żabie oczka

Składniki

CIASTO: 7 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki tortowej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia KREM: 1 budyń śmietankowy 2 galaretki truskawkowe 2 żółtka 1 margarynę Kasię 3/4 szkl cukru pudru POLEWA CZEKOLADOWA: 1/4 kostki margaryny 3 łyżki wody 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao



Przygotowanie

CIASTO:białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać do piany żółtka i resztę składników. Wyłożyć na wysmarowaną blaszkę i piec 30 minut.

KREM: ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu,zanim zrobi się gęsty wsypać do niego 1 suchą galaretkę.Dobrze wymieszać.Ostudzić. Budyń może wydawać się zbyt rzadki, ale to nie szkodzi-krem napewno wyjdzie a galaretka potem go lepiej ściągnie.  W tym czasie rozpuścić drugą galaretkę w 1/2 l wody-zostawić aż zacznie tężeć.Miękką margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem,na końcu dodawać po łyżce zimnego budyniu.Utrzeć na gładką masę. Zimny biszkopt przekroić na pół. W górnej części wyciąć kieliszkiem kółka 4 na krótkiej stronie i 6 na długiej.Krem wyłożyć na spodnią część ciasta i przykryć częścią z dziurkami.Lekko tężejącą galaretkę ponalewać w wycięte dziurki i przykryć je wyciętymi kółkami.

POLEWA: rozpuścić margarynę z wodą,cukrem i kakao.Wymieszać na gładką polewę.Zrobić esy-floresy z polewy czekoladowej.Schłodzić w lodówce.

PORADA: do dziurek można użyć galaretki agrestowej wtedy ładnie wygląda.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz