poniedziałek, 4 czerwca 2012

Jagodowe ciasto na zimno

Składniki

10 dag jgód , 1 cukier waniliowy , 1 szklanka śmietanki 30% lub   36% , 1 1/2 szklanki jogurtu waniliowego ( albo serka homogenizowanego ) , 2 łyżki soku z cytryny , 6 łyżeczek żelatyny , 1 tabliczka czekolady , 1 paczka herbatników albo herbatniki w czekoladzie.



Przygotowanie

Jagody przebrać , 2 łyżki odłożyć , a resztę zmiksować z cukrem waniliowym . Śmietanę ubić na sztywno . Połączyć z jogurtem (serkiem) i sokiem z cytryny . Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Rozpuszczoną żelatynę połączyć z masą jogurtową . 2/3 masy odłożyć , resztę wymieszać z musem jagodowym i odłożonymi całymi jagodami. Półokrągłą formę keksową wyłożyć folią . Nalać najpierw jagodową masę a następnie waniliową , lekko przemieszać widelcem obie masy. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej . Posmarować nią herbatniki , ale tylko z jednej strony . Czekoladową stroną ułożyć herbatniki na wierzchu tężejącej masy. Ciasto wstawić minimum na 3 godziny do lodówki.

1 komentarz:

  1. ten przepis widziałam w kilku miejscach, chyba przede wszystkim rzucił mi się w oczy na stronie Wielkie Żarcie. Szkoda, że zdjęć nie robisz bo chętnie bym zobaczyła jak wygląda ciacho.

    OdpowiedzUsuń