czwartek, 7 czerwca 2012

ciasto waniliowe ze sliwkami

Składniki

25 dag maki
cukier waniliowy
50 g cukru
szczypta soli
1/2 zapachu migdalowego
5 jajek
125 g masla
60 dag sliwek
250 g slodzonego mleka skondensowanego
100 g kwasnej smietany
1 budyn waniliowy na 1/2 l mleka
20 g platkow migdalowych
1 lyzeczka cuukru pudru
2 lyzki bulki tartej



Przygotowanie

make cukier cukier waniliowy sol zapach 1 jajko i maslo pokrojone na kawalki zagniesc na ciasto zawinac w folie i chlodzic 30 min

ciasto podzielic na pol jedna czesc rozwalkowac i wylozyc na wysmarowana tortownice
z reszty ciasta uformowac walek  na brzegi tortownicy o wysokosci 4 cm

spod placka nakluc widelcem posypac bulka tarta
wypestkowane sliwki przekroic na polowki ulozyc na ciescie
mleko skondensowane 4 jajka smietane oraz budyn utrzec na gladki krem
wylac na sliwki piec w temp 175 st 60 min migdaly uprazyc ostudzic
ciasto posypac migdalami cukrem pudrem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz