sobota, 2 czerwca 2012

Buraki z papryką.

Składniki


3 kg buraków


75 dag cebuli


7 średnich papryk


 


Zalewa:


1 niepełna szkl. octu


1 niepełna szkl. cukru


2 niepełne szkl. wody


2 liście laurowe


4 ziarna angielskie


1 niepełna łyżka soli


 





Przygotowanie


Ugotowane i obrane buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Pokrojoną paprykę  oraz cebule kroimy w wiekszą kostkę po czym wrzucamy
na wrzątek gotując jeszcze przez 2 minuty i odcedzamy.

Składniki na zalewę połączyć ze sobą i zagotować.

Do buraków wrzucamy zaparzoną paprykę z cebulą i zalewamy zalewą.

Wszystko razem mieszamy wkładamy do słoików i pateryzujemy przez 20 - 25 minut.


Buraki bezposrednio po otwarciu są świetnym dodatkiem jako sałatka do drugiego dania  dnia.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz