poniedziałek, 11 czerwca 2012

Pilaw z mięsem mielonym wg Różyczki pychota

Składniki


♦ 50 dkg zmielonej wieprzowiny
♦ 4 szklanki wody
♦ 2 szklanki ryżu długoziarnistego
♦ 2 duże cebule
♦ ½ papryki czerwonej
♦ ½ papryki żółtej(jeżeli nie lubimy papryki, nie dajemy)
♦ 2 duże marchewki
♦ olej lub smalec do smażenia wg uznania
♦ vegeta
♦ kurkuma
♦ 2 ząbki czosnku
♦ pieprz ziołowy



Przygotowanie

Cebulę obrać,pokroić w grubą kostkę,dodać obraną i pokrojoną w paseczki marchew,paprykę obsmażyć na tłuszczu,dodać mielone mięso,wszystko obsmażyć,około 8 min.
Ryż dokładnie umyć na sitku,mięso z cebulą i papryką posypać przyprawami,dodać 2 obrane ząbki czosnku,w całości(pózniej go wyrzucimy)dokładnie przyklepać, umyty ryż, rozłożyć na mięsie.

Zalać 4 szklankami wody,przykryć przykrywką,i dusić na malutkim ogniu,aż wypije całą wodę.(nie mieszać)


Gdy pilaw jest gotowy,dopiero go delikatnie mieszamy,żeby wszystko się połączyło,przyprawiamy jeszcze wg własnego smaku.


Polecam to danie ,jest przepyszne.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz