Składniki
podstawa: 4 duże pomarańcze
2 plastry ananasa
10 dag wiśni bez pestek
3-4 łyżki cukru
5 dag płatków migdałowych
25 dag twarogu (kostka) do wyboru-śmietankowy, zmielony z "wiaderka" lub serkek homogenizowany np.Danio.
ewentualnie- 2 kieliszki rumu
5 dag wiórków czekoladowych
Mogą być również truskawki, kiwi.
Przygotowanie
Pomarańcze umyć,ściąć 1/3 wysokości Można zostawić "rączkę" lub bez niej-patrz zdjęcia Wydrążyć miąższ i drobno posiekać Plastry ananasa i wiśnie odsączyć na sicie Ananas pokroić na kawałki Twaróg rozdrobnić widelcem,wymieszać z cukrem Dodać owoce, w tym miąższ z pomarańczy, płatki migdałowe, doprawić rumem do smaku,jak ktoś woli Masę przełożyć do koszyczków i posypać wiórkami czekoladowymi Schłodzić w lodówce
Sprawdzone: do jedzenia wygodniejszy koszyczek jest bez rączki.
Pomysł zaczerpnięty z Vademecum smakosza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz