niedziela, 10 czerwca 2012

Hiszpański omlet

Składniki

4 łyżek oliwy/oleju

600 gr ziemiaków obranych, pokrojonych w drobną kostkę
1 duża cebula pokrojona w kostkę
200 - 300 gr dowolnej kiełbasy pokrojonej
10 jaj
sól, pieprz 



Przygotowanie

Rozgrzać olej na dużej patelni. Na gorący tłuszcz wrzucić pokrojone ziemiaki. Posolić, popieprzyć, smażyć przez parę minut, a następnie dusić pod przykryciem do miękkości. Nie brązowić ziemiaczków. Dodać cebulę, po chwili dodać kiełbasę i smażyć chwilę mieszając. Dodać roztrzepane z solą i pieprzem jajka. Nie mieszać, tylko na wolnym ogniu pogrzewać aż omlet się zetnie. Przykryć pokrywką lub dużym talerzem, aby pomóc sobie w przewracaniu na drugą stronę. Nie przesmażać. Danie dla kilku osób, podawać pokrojone w trójkąty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz