sobota, 9 czerwca 2012

Cukinia w cieście piwnym

Składniki

1 dosyć duża cukinia

Ciasto:
1 szklanka piwa
1 jajko
mąka zwykła i razowa (nie koniecznie)
przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka

Sos czosnkowy:
3 łyżki jogurtu natualnego
2 łyżki majonezu
3 ząbki czosnku





Przygotowanie

Cukinię wyszorować, pokroić na plastry. Lekko posolic - zostawić aż puści sok, zlać.

Przygotować ciasto naleśnikowe - jajko rozmieszać z piwem, dodać tyle mąki- aż wyjdzie bardzo gęste ciasto naleśnikowe, takie, jakie nie będzie spływało z cukini (mniej więcej konsystencja gęstej śmietany - daje się mieszać w misce, ale nie spływa z łyżki). Przyprawić według uznania. Zostawić aż napęcznieje - ok. pół godziny.

Przygotować sos czosnkowy - wymieszać jogurt z majonezem, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, ewentualnie doprawić


Moczyć krążki cukiniowe w cieście. Smażyć w niewielkiej ilości oleju na rozgrzanej patelni. Po wyłożeniu na patelnię polać jeszcze odrobiną ciasta naleśnikowego

Podawać z sosem.

I z zimnym piwem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz