czwartek, 14 czerwca 2012

Pierogi z mięsem kapustą i pieczarkami na bogato:)

Składniki


Ciasto na pierogi:
ok. 45 dag mąki
ciepła woda
pół łyżeczki soli
olej lub oliwia

Farsz:
ok. 40 dag kapusty kiszonej
ok. 30 dag pieczarek
mięso gotowane (może być z rosołu) ja robiłam z mieszanki - indyka, kurczaka i kaczki
większa cebula
kilka suszonych grzybków
ziarenka smaku
duża ilość suszonych ziół: tymianek, bazylia, oregano, majeranek
pieprz z młynka
ziele angielskie
liść laurowy
masło

Dodatkowo:
średnia cebula
20 dag ładnego wędzonego boczku




Przygotowanie

Przygotowanie farszu:
1. Kapustę płuczemy, kroimy na drobno, zalewamy niewielką ilością wody dodajemy ziele i liść. Grzybki (wcześniej namoczone) kroimy drobno, i wraz z wodą w której się moczyły dodajemy do kapusty. Gotujemy do miękkości. Miękką kapustę z grzybami odcedzamy na sicie.
2. Mięsko gotowane (może być ze skórką - będzie bardziej soczyste) mielimy przez maszynkę, doprawiamy ziołami i ziarenkami smaku. Smażymy na patelni wraz z pokrojoną w kostkę cebulką.
3. Pieczarki pokrojone z plasterki rumienimy (do odparowania wody) na patelni na niewielkiej ilości masła.
4 Kapustę z grzybkami, mięso z cebulką i pieczarki łączymy i wyrabiamy na farsz. Doprawiamy pieprzem, ziarenkami smaku.

Ciasto:
1. Wszystkie składniki wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy bardzo cienko.Wykrawamy większą szklanką pierogi i nadziewamy farszem, szczelnie zlepiając widelcem.
2. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, do wypłynięcia i jeszcze 3-4 min.
3. Wędzony boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni, do wytopienia tłuszczu.
4. Cebulkę kroimy w piórka i rumienimy na łyżeczce masła.

Ugotowane pierogi wyjmujemy i okraszamy boczkiem i cebulką.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz