piątek, 8 czerwca 2012

Pleśniak - ciasto z pianą

Składniki


3,5 szklanki mąki
6 żółtek
1,5 kostki margaryny
2 niepełne łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka dowolnego dżemu lub 0,5 kg jabłek



6 białek
1,5 szklanki cukru
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej





Przygotowanie

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Jedną rozwałkować i wylepić dno formy. Do drugiej dołożyć kakao i razem z trzecią (jasną) częścią schłodzić w zamrażalniku. Na warstwie ciasta w formie rozsmarować dowolny dżem lub wyłożyć pokrojone w kawałki jabłka. Następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciemne ciasto.
Ubić na sztywno pianę z białek, cukru i mąki ziemniaczanej. Rozłożyć ją na ciemną warstwę ciasta, a na wierzch zetrzeć jasne ciasto.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec ok. 45min.
-SMACZNEGO-

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz