wtorek, 5 czerwca 2012

Lodowiec

Składniki

1 kostka margaryny,
1 kostka masła,
2 op biszkoptów,
1/2 litra mleka,
2budynie,śmietankowe,
niepełna szkl. cukru,
4żółtka,3 łyzki kakao,
2 płaskie łyżki żelatyny,
2 galaretki czerwone,
3 galaretki zielone ( lub inne wg gustu)



Przygotowanie

  Budyń ugotować w pół litrze mleka i ostudzić.
Masło utrzeć z margaryną,żóltka utrzeć z cukrem.Połączyć wszystko razem i stale miksując
dodawać po trochu zimny budyń,na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w pól szkl wody.
 Tak powstałą masę podzielić na dwie części.Jedną z nich wymieszać z kakao.
  Biszkopty maczać we wcześniej rozpuszczonych galaretkach czerwonych i układać na blasze.
Na biszkoptach rozsmarować ciemną masę,na nią wyłożyć kolejną warstwę namoczonych biszkoptów( lekko je przycisnąć)
Na biszkopty wyłożyć masę białą.Wierzch zalać tężejącą galaretką zieloną.Ciasto można udekorować owocami (przed zalaniem galaretką)


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz