środa, 13 czerwca 2012

Naleśniki mięsno-szpinakowe

Składniki

3/4 kilograma łopatki ( lub piersi z kurczaka)
40 dkg pieczarek
1 duża cebula
1 opakowanie mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
1/3 łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżki majonezu Helmans
1 kostka mięsna winiary
sól, pieprz
olej do smażenia

Ciasto na naleśniki:
tradycyjne- mąka, mleko, jajko woda i sól



Przygotowanie

Mięso umyć i zmielić. Udusić na patelni z dodatkiem oleju.Podczas duszenia dodać kostkę miesną i imbir. Przełożyć do miski.
Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, usmażyć z pokrojoną w kostkę cebulą. Przełożyć do mięsa.
Szpinak rozmrozić w garnku, odłożyć 3 łyżki a resztę dodać do miski z mięsem.
Farsz wymieszać z majonezem i doprawić solą i pieprzem.

Do ciasta na naleśniki dołożyć odłożony wcześniej szpinak i smażyć jak zwykłe naleśniki.
Farsz zawijamy w naleśniki. Podając obsmażamy na patelni i polewamy sosem. Wszystko jedno jakim-czasami z gulaszu sos zostaje i szkoda go wylewać. Ja kupuję winiarowski sos myśliwski do tych naleśników.
Danie bardzo proste i naprawdę smaczne. A dla tych co nie lubią szpinaku, może to być miłe zaskoczenie.
Z tych proporcji co napisałam, wychodzi około 16-17 naleśników.
Życzę smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz